Nomelandsfjellet er den markante og storslagne fjellveggen i Valle sentrum. I mange år er det blitt drevet fjellklatring her og nå er det også lagt til rette for deg uten klatre-erfaring. Det er anlagt en via ferrata hvor du er sikret til stålvaier hele veien opp og det er festet jerntrinn i fjellet som en stige.
Bratt Norge driver turistkontor i Valle i perioden 1. juni til 1. september.
5 km sør for Bykle sentrum ligger Byklestigen. Den er nevnt for første gang i 1770, og var fram til 1879 den eneste veien til og fra Bykle fra sør. Veien er ca. 1 km lang, går opp fjellsiden og var svært farefull å gå i gamle dager. I dag er stigen restaurert, og det er satt opp illustrerte informasjonsskilt. Byklestigen er åpen hele året, men er ikke å anbefale når det er snø og is. Turen tar ca. 45 minutter.
Oppdag alt Bykle kommune har å tilby med Destinasjon Hovden! Vi driver turistkontoret og gir deg full oversikt over reiselivstilbudene i området. Besøk oss i Hovden sentrum, på nettsiden vår, eller følg oss på sosiale medier for å planlegge ditt perfekte opphold. Trenger du tips og råd som turist? Vi er her for å hjelpe deg!
Flateland Camping ligg idyllisk til attmed elva Otra, om lag 6 km nord for Valle. Campinghytter for 4-6 personar, 48 straumuttak og moderne sanitæranlegg. Badeplass med vatntrampoline, hoppepute og stor leikeplass. Godt aurefiske frå plassen. Godt utgangspunkt for fjellturar. Kiosk med daglegvarer. Ope 1.6 - 1.9
Friluftsgarden Mån (Mån: 2 timer tur/retur)
Helt frem til 1915 bodde det folk her ved innfallsporten til Fidjadalen. Eiendommen på Mån (ca. 8 000 dekar) eies av Jæren friluftsråd. På Mån er våningshuset restaurert og nytt bygg er satt opp på fjøstuftene. I nybygget er det sengeplasser for rundt 30 personer. I kjelleren er det utstilling som tar for seg fjellgårdens historie, Frafjordheiene landskapsvernområde og mulighetene for friluftsliv i området.
Har du et døgn eller to til rådighet, er det fine teltplasser på gresslettene ned mot elven. Det er også mulig å overnatte på Friluftsgarden Mån, men da må du bestille plass først. Har du fiskestangen med, er det gode muligheter for å få en fjellørret på kroken.
Grimdalen var barndomsheimen til bilethoggaren Anne Grimdalen - mest kjend for sitt arbeid med utsmykking av Oslo Rådhus. I dag er Grimdalen eit freda gardstun med hus frå mellomalderen og eit skulpturhus med arbeid av Anne Grimdalen. Kvar sommar blir skulpturutstillinga supplert med bildande kunst av kjende kunstnarar.
Hegni Friluftsområde er et flott område med varierte tilbud av turstier samt lekeapparat, trampoline og sandvolleyballbane. Det finnes også en kiosk med kafémeny.
Herfra kan du dra på fisketur, enten du vil fiske fra land eller leie en robåt. Det er også et fint utgangspunkt for vandre- og sykkelturer. Eller du kan nyte livet på stranda eller ta en dukkert i Hartevatn.
Tretopphytta henger 8 meter over Lårdalsåi som har sitt utløp i Telemarkskanalen. Landlig plassert i hjerte av Mytiske Telemark, og den første av sitt slag i Lårdal. De tilbyr opplevelser som setter spor i tillegg til en overnatting som i seg selv er et eventyr av en opplevelse.
Månafossen er med sine 90 meter i fritt fall den høyeste fossen i Rogaland. Turen starter på Eikeskog hvor det er sti og litt trappeklatring på den første delen av turen. Men med litt kjetting til å holde seg i på de bratteste bergene, går det relativt greit. Underveis er det flere tilrettelagte utsiktspunkter til fossen.
Månafossen er rangert som nr. 9 i Norge, og regnes som en av fylkets største turistattraksjoner. Om du ønsker kan du ta turen videre til Friluftsgarden Mån, som har overnattingsmuligheter.
Frå etablering i 1961 til ut på 2000-tallet, var Sylvartun den sentrale sølvsmed- og folkemusikkarenaen i Setesdal. Bjørgumsølvet hadde rykte på seg for å vere av det beste, og eit møte med innehavar, spelemann, sylvsmed og kulturberar Torleiv H. Bjørgum - vart for mange eit minne for livet.
Uburhedlaren ligger i det store urområdet på sørsiden av Oltedal i Gjesdal kommune i Rogaland. Denne helleren har oppstått ved at en kjempestein har lagt seg oppå deler av ura. Den overliggende steinen er ca. 30 meter lang og har en bredde på 12-15 meter. Tykkelsen er ca. 7-8 m. Rommet under steinen har et areal på anslagsvis 150 m2 og en varierende takhøyde.
Plassen ble et gjemmested under 2. verdenskrig. 80 personer gjemte seg der i 3 dager, fra 9. april 1940, da området ble pågrepet av tyskerne.
I dag er det et turmål. Stien er brått og utfordrende. 3,3 km tur/retur fra parkeringsplassen bak laftehuset i Oltedal.
Det største vannet i Bjerkreim er det 17 kilometer lange Ørsdalsvatnet.
Ei naturperle med fleire merka turstiar. Den bortgjøymde dalen fekk vegforbindelse først på 1970-talet. Eit godt utgangspunkt for mange flotte fotturar, blant anna til DNT-hytta på Kvitlen. Ta gjerne veteranbåten «M/K Ørsdølen» ein søndag i juli eller august.
Sammen med innbyggere, næringsliv, lag og foreninger har Gjesdal kommune utviklet et nytt og flott sentrum på Ålgård.
Ålgård nye sentrum er etablert på et tidligere industriområde inntil gamle Ålgård stasjon og den gamle lokstallen. Her er det spennende uterom for både voksne og barn. På kanalparken, kan du kose deg på sandstrand og bade eller vasse i kanalen. Langs kanalen er det gangveier, bruer og hoppesteiner og det er opparbeidet kanalstier med universell utforming, slik at alle kan komme tett på vannet.
Aktivitetsparken for barn er mellom torget og kanalparken. Her finnes det en 90 meter lang benk, hoppestein og kunstige sølepyttene. Aktivitetsparken for ungdom har skaterampe, klatrevegg og trampoline.
Torget er utsmykket av et stort kunstverk laget i teglstein, av kunstnere Løvaas og Wagle, med mønster som er laget etter gamle mønster produsert i Ålgård veveri.
Ålgård sentrum ble i 2020 tildelt Statens pris for byggkvalitet 2019.