Å kombinere et besøk på Dalen Hotel med en seilas på Telemarkskanalen med et av veteranskipene M/S Henrik Ibsen eller M/S Victoria, er en enestående kulturhistorisk reise tilbake i tid sammen med moderne service og komfort.
Turiststrømmen til Dalen var stor allerede på 1800-tallet på grunn av Telemarkskanalen, men Dalen manglet et luksushotell for de rike og prominente gjestene. Med inspirasjon fra blant annet stavkirker og vikingtiden ble hotellet oppført i 1894. Hotellet ble kjent over hele Europa og det engelske aristokratiet kom hit. Kong Oscar II var gjest her, det var også keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold II av Belgia. Hit kom også kong Haakon VII og dronning Maud med daværende kronprins Olav.
Under andre verdenskrig tok tyskerne over hotellet, og interiør ble fjernet mens bygningene forfalt. Predikanten Aage Samuelsen hadde tro på framtiden for hotellet. Han kjøpte det, men lyktes ikke med å få reist kapital til restaurering av bygningene. Men han gav hotellet mye oppmerksomhet og PR. På slutten av 1980-tallet ble det satt i gang restaurering og i 1992 åpnet hotellet igjen.
Hotellet fikk i 2000 verneorganisasjonen Europa Nostras høyeste pris – sølvmedalje – for bevaring av hotellet som et unikt kulturminne. Dalen Hotel er også tildelt Olavsrosa som fyrtårn i Norsk Kulturarvs produktspekter. Innehavere av kvalitetsmerket Olavsrosa har en sterk profil i formidlingen av norsk kulturarv. Mottoet «Olavsrosa – våre beste opplevingar» stiller høye krav til produktkvalitet og vedlikehold av denne kvaliteten. Riksantikvaren har beskrevet Dalen Hotel som det mektigste, mest storslåtte og best bevarte av alle de gamle sveitserhotellene.
Hotellet og Telemarkskanalen har etter de senere års oppgraderinger og istandsettelser gjenvunnet sin posisjon som en av Norges mest unike reiselivsattraksjoner, og opplever i dag stor tilstrømning av besøkende fra inn- og utland.
Våre fem drageverdier:
- Vi skal fremstå som historisk og ekte
- Vi skaper Ro og SPA for sjelen
- Vi overgår våre gjesters forventninger
- Vi forutser individuelle behov
- Vi skaper unike og lokale matopplevelser