Suleskarvegen

Turstier og toppturer i Bjerkreim.

Bjerkreim har 420 km med merkede turstier, både enkle og mer krevende.

Utvalgte turer som spesielt anbefales:

Galtadalen ved Ørsdalsvatnet. Ta av fra E39 på Gjedrem. Kjør over broen mot Holmen på Bjerkreim. Følg veien mot venstre der den deler seg. Parkering i tunet på innerste gården.
Både Holmen og Galtadalen ligger 80 meter over havet, turen går over et skar, så det er litt motbakke og litt nedover begge veier. Du kommer til Galtadalen fra Holmen på vel en halvtimes rask gange. Litt lenger tid dersom det er barn med, men grei tur for alle aldret gjerne med badetøy. Fin strand å bade på når du kommer ned til Ørsdalsvatnet. Dyr på beite på første del av turen. Lett tur.


Mjåvassknuten i Ørsdalen. Parkering på Hovland i Ørsdalen. Begynn turen med å passere hengebroen, ta av til venstre. Bratt opp skaret ca. 4,5 km, flater så innover myrer før den siste oppstigningen, ca. 4,9 km. Her er det så ca. 300 meter med lett motbakke til varden på Mjåvassknuten. Flott utsikt. Retur ned til stikrysset. Følg stien til høyre mot Vassbø, passer Holmvatnet og over mot Juvvatnet. Hellersbekken følges på nordsiden, noe myrete, den krysses på gammel steinklopp. Så er det bare å følge traktorvei ned til Vassbø. Følg veien tilbake til parkeringen ved Ørsdalen gruver. Krevende tur.


Skykula på 906 moh er den høyeste toppen i det flotte høyfjellsterrenget mellom Ørsdalen og Gyadalen. Skykula har for mange vært et drøyt vinterturmål med utgangspunkt i Mydland. Vårt utgangspunkt er parkeringsplassen ved Skineldvatnet ca. 15 km fra Bjerkreim sentrum. Herfra går det bomvei inn til anlegget på toppen av Skykula.


Solbjørgnipa. Denne 466 m høge fjelltoppen ligger nordvest for tunet på garden Solbjørg. Solbjørgniben har i uminnelige tider fungert som et landemerke for folk på sjøen. På toppen står en varde som i sin tid ble satt opp av en sjømann, nettopp som et seilingsmerke for de sjøfarende. Det er utsikt langt utover havet og over store deler av Eigersund, Jæren og Bjerkreim. Parkering på garden Solbjørg eller ved Kløgetvedttunet, to ulike startpunktet for turen.


Svartaknuten på Storrsheia. Fra Storrsheia opp til Svartaknuten, ned til Svela. Ingen klatring, men litt ulendt. Mye bakker. Det er kortest å gå fra Storrsheia, men er godt merket og fint å gå både fra Svela og Litle Svela.
Dersom du kommer på E39 fra Vikeså tar du inn til venstre første vei etter rasteplassen på Storrsheia. Her er det en parkeringsplass rett ved tunet på gården. Parkeringsplassen på Svela ligger første stikkvei inn til venstre på veien fra Vikeså sentrum opp mot Ognedal/Kløgetvedt. Det tar en times tid fra Storrsheia og opp til toppen. Ta gjerne med kikkert. Fantastisk utsikt fra toppen!


Vinjakula med sine 907 meterer den høyeste toppen i Bjerkreim. Den ligger i den nordlige delen av Magma Geopark og er dominert av en gammel bergart kalt gneis. For 1000 millioner år siden var det en fjellkjede på størrelsen med Himalaya i dette området, og gneisene var flere titalls kilometer under toppen av fjellkjeden. En gradvis og sakte oppløft og erosjon har eksponert røtter av en fjellkjede som likner de Himalaya har i dag.
En av utgangspunktene for turen opp på fjellet er Veen, som ligger på et flat og frodig område mellom to innsjøer. Ankomst: FV 503. Parkering: Veen Camping. Krevende tur.

Turkart kan lastes ned gratis fra Bjerkreim kommune sine nettsider. 
Parkering er tilrettelagt ved hjelp av positive grunneiere. Vennligst ta hensyn til dyr på beite.